Kees Mijderwijk speelt orgelmuziek van Johann Pachelbel in de Dorpskerk Ruurlo

kees-mijderwijk-speelt-orgelmuziek-van-johann-pachelbel-in-de-dorpskerk-ruurlo

RUURLO – Johann Pachelbel is een van de belangrijkste componisten van orgelmuziek uit de tijd van de barok. Zaterdag 3 augustus om 15.00 uur laat de Ruurlose organist Kees Mijderwijk een aantal van Pachelbels werken horen.

Les
Pachelbel (1653 – 1706) groeide op in Neurenberg. Hij kreeg les van de twee beste organisten van die stad. Op 18-jarige leeftijd gaat hij naar Wenen voor orgel- en muziekstudie bij de organist van de Stephansdom, Johann Kaspar Kerll. Na zeven jaren in Wenen vertrekt hij naar het ‘Lutherse bolwerk’ Thüringen. Hij geeft daar onder andere les aan Johann Christoph Bach, de oudere broer van de wereldberoemde Johann Sebastian. Pachelbell is een veelzijdig vakmusicus. Zijn toccata’s en preludes hebben een uitgesproken zuidelijk karakter en klinken majestueus in grote barokke kerken. Zijn koraalvoorspelen zijn gebruiksmuziek voor de Luthers eredienst en klinken ook prima op kleinere orgels. De Hexachordum Apolilinis is wereldlijke muziek en kan volgens Pachelbel worden uitgevoerd op orgel of clavecimbel. Misschien verraadt hij in deze Hexachordum Apollinis wel het meest zijn werkelijke muzikale aard: de stukken zijn ingetogen en niet ingewikkeld, maar hebben diepgang en klinken, mits goed gespeeld, heel sierlijk. Kees Mijderwijk laat dat op zaterdag 3 augustus in de Dorpskerk horen.

Programma
Op www.pknruurlobarchem.nl staat het volledige programma dat Kees Mijderwijk ten gehore brengt in de Dorpskerk op het mooie Holtgräve orgel uit 1840. Op dezelfde site vindt men een korte biografie van Johann Pachelbel. De deuren van de Dorpskerk staan zaterdag open van 14.00 tot 16.30 uur. Het orgelconcert begint om 15.00 uur en duurt ruim een half uur. Vóór en na het concert kan iedereen de zeven eeuwen oude Dorpskerk bezichtigen met behulp van het informatieblad met ‘de geheimen van de Dorpskerk’. De entree is gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Deel dit artikel:

Meer nieuws