Waarom het weerstation van Hupsel zo belangrijk is

waarom-het-weerstation-van-hupsel-zo-belangrijk-is

HUPSEL – Het is snikheet vandaag. Het kwik loopt op tot 33 graden. En dat wordt gemeten door onder andere het weerstation van het KNMI bij Hupsel, een buurtschap in de gemeente Berkelland. Dit weerstation stelt al bijna zestig jaar weergegevens vast. “En dat doen we hier met de grootste nauwkeurigheid”, zegt beheerder René Rozeboom. In Nederland zijn in totaal 35 automatische weerstations. Eén daarvan is in Hupsel gevestigd. “Dit weerstation zet Hupsel goed op de kaart”, zegt Wim Kimmels. Hij is eigenaar van het landgoed en beheerder van het weerstation. Rijkswaterstaat en de universiteit in Wageningen richtten op het landgoed van Wim een proefveldje met meetapparatuur in. “In eerste instantie ging het alleen om het meten van regen en verdamping. Later in de jaren 90 nam het KNMI het weerstation over. En inmiddels worden er betrouwbare data opgeleverd voor Hupsel en omgeving”, vertelt de Achterhoeker.

Meetinstrumenten
Het weerstation in Hupsel is uitgerust met meetinstrumenten die uitgebreide meteorologische variabelen meten, waaronder temperatuur, luchtvochtigheid, windsnelheid, windrichting, neerslag en zonnestraling. “De omstandigheden veranderen voortdurend. Zo verschijnen er steeds meer windmolens, wat invloed heeft op de windmetingen. Dit vraagt om aanpassing, want ook het windklimaat verandert”, vertelt KNMI-inspecteur René Rozeboom. Hij bewaakt de kwaliteit van de metingen en houdt in de gaten of in de omgeving veranderingen zijn die invloed kunnen hebben op de metingen. Daarnaast is er een regenmeter aanwezig die de hoeveelheid neerslag meet. In Hupsel wordt ook gebruik gemaakt van een anemometer, die de windsnelheid en windrichting meet. Deze gegevens zijn niet alleen belangrijk voor het voorspellen van stormen, maar ook voor de landbouw en luchtvaart.

Extra nauwkeurige meting
Elke ochtend om 9.55 uur voert beheerder René een meting uit met een regenmeter. Deze handmatige meting controleert de hoeveelheid neerslag die gedurende de afgelopen 24 uur is gevallen. Hoewel het weerstation beschikt over automatische apparatuur, biedt Renés dagelijkse meting een extra laag nauwkeurigheid en controle. “Dit zorgt ervoor dat zelfs de kleinste hoeveelheden regen nauwkeurig worden geregistreerd, wat nauwkeurige data oplevert voor zowel korte termijn weersvoorspellingen als lange termijn klimaatonderzoek”, vertelt hij.

Bijdrage aan de wetenschap
De data die in Hupsel worden verzameld, hebben niet alleen een directe invloed op de weersvoorspellingen, maar zijn ook van onschatbare waarde voor wetenschappelijk onderzoek. Bijvoorbeeld, veranderingen in gemiddelde temperaturen en neerslagpatronen over de jaren heen kunnen wijzen op grotere trends in klimaatverandering. Bovendien kunnen boeren in de regio profiteren van de nauwkeurige neerslaggegevens, die hen helpen bij het plannen van hun gewasbeheer en irrigatie. De hydrologiegroep van de universiteit in Wageningen heeft zijn onderzoeksproject vernoemd naar Hupsel. Twee keer per jaar organiseren ze excursies naar deze locatie, waarbij studenten en onderzoekers de kans krijgen om praktijkervaring op te doen en het terrein en de meetapparatuur van dicht bij te bestuderen. Tijdens deze bezoeken wordt dieper ingegaan op de lokale hydrologische processen en hoe de gegevens uit Hupsel bijdragen aan hun wetenschappelijk onderzoek.

Door Omroep Gelderland 

Deel dit artikel:

Meer nieuws